Kalori

Kalori dan Asas Berat Badan
Print

Kalori Ialah
  • unit tenaga badan yang anda gunakan sebagai bahan api untuk fungsi dan aktivitinya
  • diwujudkan daripada protein, lemak dan karbohidrat yang terdapat dalam makanan dan minuman kita
  • perlu untuk fungsi badan asas seperti menjaga fungsi jantung, otak dan paru-paru (juga dikenali sebagai metabolisme asas)
  • penting untuk menjana aktiviti - daripada isyarat tangan terkecil untuk larian 5 batu

Bilangan kalori yang kita perlukan setiap hari bergantung kepada berat badan kita, berapa banyak jisim otot yang kita ada dan bagaimana aktifnya kita.

  • Jika anda mengambil lebih banyak kalori daripada apa yang badan anda perlukan, kalori tambahan itu akan disimpan sebagai lemak.
  • Jika anda mengambil lebih banyak kalori daripada apa yang badan anda perlukan, kalori yang yang disimpan (lemak) anda akan digunakan untuk membekalkan tenaga tambahan.

Satu Paun = Kira-kira 3500 Kalori

Untuk Mengurangkan Berat Badan

  • Dengan mengurangkan 500 kalori setiap hari, anda akan mengurangkan sebanyak 3,500 kalori seminggu - menyebabkan kehilangan 1 paun lemak badan. Tetapi jangan pula mengambil kurang daripada 1,200 kalori sehari.* (Rujuk kepada bahagian Pengurusan Berat untuk Program.)
  • Jika anda ingin kehilangan lebih daripada 1 paun seminggu, anda akan perlu sama ada untuk mengurangkan pengambilan kalori anda dengan lebih lanjut, * atau meningkatkan jumlah kalori yang anda bakar dengan senaman.

Untuk Mengekalkan Berat Badan

  • Baki kalori daripada makanan dan minuman dengan kalori yang digunakan.**
Jika anda seorang wanita:
  • Anda akan memerlukan kira-kira 12 kalori bagi setiap paun berat badan (Seorang wanita yang berat badannya 150-lb memerlukan 1800 kalori sehari.)
Jika anda seorang lelaki:
  • YAnda akan memerlukan kira-kira 14 kalori bagi setiap paun berat badan. (Seorang lelaki yang berat badannya 200-lb memerlukan kira-kira 2800 kalori sehari.)

* Sumber: “Dietary Guidelines for Americans, 2005.”Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA).
** Sumber: Dietary Guidelines for Americans, 2005. Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA).

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 22/05/2019 8:00:43 | NAMP2HLASPX01