Idea Sarapan Sihat untuk Tenaga Sepanjang Hari

Apakah Sarapan yang Bagus?
Print
healthy-breakfast-ideas

Makanan untuk sarapan benar-benar mempengaruhi bagaimana anda rasa serta prestasi anda sepanjang waktu pagi, dan ada beberapa perkara yang boleh dicapai dengan sarapan yang bagus.  

Sarapan yang sihat merupakan hidangan yang boleh ….

  • Mentenagakan anda sehingga hidangan atau snek anda yang seterusnya. Sarapan pagi yang seimbang seharusnya memberikan anda ketahanan. Makanan yang mengandungi protein membantu menghilangkan rasa lapar, dan makanan berserat tinggi membantu mengenyangkan anda.
  • Menyediakan badan dan otak anda dengan tenaga. Pada waktu pagi, tangki gas badan anda hampir kosong. Apabila anda makan dengan betul untuk sarapan, anda menyediakan otot dan otak anda dengan tenaga yang diperlukan untuk prestasi optimum.
  • Membantu mengelakkan perubahan gula darah dan mengurangkan ketagihan. Hidangan yang seimbang yang mengandungi protein dan karbohidrat sihat boleh melepaskan tenaga yang stabil dan tetap ke dalam sistem anda, dan menghalang perubahan mendadak gula darah anda yang boleh mencetuskan keinginan untuk makanan manis dan tidak sihat.
  • Membantu anda membuat pilihan makanan yang lebih baik sepanjang hari.

7 Idea Sarapan Sihat

Sarapan yang seimbang seharusnya memberikan anda jumlah protein yang sesuai (20-30 gram merupakan sasaran yang bagus) dalam membantu anda memuaskan rasa lapar dan menyokong kesihatan otot, Bersama-sama dengan karbohidrat sihat dan serat yang akan memberikan tenaga yang berkekalan. Karbohidrat seharusnya mengandungi – sekurang-kurangnya – buah-buahan atau sayur-sayuran; jika kalori boleh ditambah lagi, tambah juga dengan bijirin penuh.

Dengan panduan mudah ini, mudah untuk menyediakan sarapan sihat dan seimbang. Berikut adalah 7 cadangan sarapan sihat:

  1. Masak bayam segar atau sejuk beku di dalam ketuhar mikro, dengan telur/putih telur masak hancur, dituang cuka balsam; buah-buahan segar
  2. Shake protein yang dibuat dengan serbuk protein, susu rendah lemak atau susu soya dan buah-buahan
  3. Yogurt tanpa/rendah lemak atau keju kotej dengan buah-buahan segar atau serbuk kulit kayu manis atau sayur-sayuran cencang dan sedikit lada hitam
  4. Emping oat yang disediakan dengan susu atau susu soya; kacau masuk serbuk protein dan buah-buahan selepas ia dimasak
  5. Tortilla jagung, dipanaskan dan disapu dengan kacang hitam; dengan keju lemak rendah dan salsa; buah-buahan segar

10.  Sapuan avokado pada roti bijirin penuh bakar dengan hirisan dada daging ayam belanda; buah-buahan segar

11.  Biskut tawar bijirin penuh disapu keju ricotta dengan hirisan buah beri

***

Ditulis oleh Susan Bowerman, M.S,. R.D., C.S.S.D. Susan Bowerman ialah Pengarah Latihan Nutrisi di Herbalife. Susan merupakan Pakar Diet Berdaftar dan Pakar Yang Diiktiraf Lembaga dalam Dietetik Sukan.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 15:56:07 | NAMP2HLASPX03