Bagaimana untuk Makan A+B218gar Tubuh Badan Kekal Hangat

By Susan Bowerman, M.S., R.D., C.S.S.D.
Print
Stay_warm

Menjana haba badan semula jadi pada hari-hari yang sejuk dengan memakan hidangan yang lebih kaya dengan protein dan minuman panas.

Melapis beberapa helai pakaian ialah salah satu cara untuk memanaskan diri semasa musim sejuk, makanan tertentu boleh membantu memanaskan kita dari dalam. Sup hangat dan minuman panas ialah makanan semula jadi, tetapi sesetengah makanan sebenarnya merangsang pengeluaran haba lebih daripada yang lain.

Semakin suhu menurun, selera semakin meningkat. Hari musim sejuk yang sejuk, gelap sering meningkatkan keinginan anda kepada makanan penenang yang enak, minuman hangat, dan hidangan yang lebih pedas yang kurang menarik pada bulan-bulan musim panas. Biologi kita mendorong kita mengambil lebih banyak kalori kalau-kalau makanan semakin berkurangan, dan untuk menambah sedikit pelapik tambahan untuk membantu kita kekal hangat. Tetapi tidak seperti nenek moyang kita, kita hidup di rumah yang dipanaskan dan makanan sedia ada - jadi kita tidak perlu untuk membungkus diri dengan kalori tambahan.

"Apabila kita makan dan menghadam makan, suhu badan meningkat - dalam proses yang dipanggil termogenesis akibat diet, atau secara pendeknya DIT," kata Dr. Luigi Gratton, naib presiden hal ehwal perubatan di Herbalife. "Tetapi sesetengah makanan merangsang pengeluaran haba dengan lebih daripada yang lain. Makanan berprotein tinggi, sebagai contoh, meningkatkan DIT yang lebih banyak daripada makanan berkanji atau lemak, jadi ia lebih 'panas'," tambah Gratton.

Pungent ingredients – like spicy ginger, chili, pepper and garlic –can aid circulation and generate warmth.

Bahan-bahan pedas seperti halia, cili, lada hitam dan bawang putih dapat membantu peredaran dan menjana kehangatan.

Kita lebih cenderung untuk meminum cecair apabila cuaca panas tetapi kita memerlukan banyak cecair semasa musim sejuk untuk menghangatkan dan melembabkan udara kering musim sejuk .

  • Oleh itu, biarkan kot musim sejuk memanaskan anda dari luar, dan cuba tip ini untuk menjana haba dari dalam ke luar:
  • Hidangan kaya protein menjana bahan api untuk menghangatkan kita. Tetapi pilihlah protein rendah lemak - ikan, ayam dan daging tanpa lemak, atau serbuk protein dalam sup atau mil oat - untuk mengelakkan lemak dan kalori berlebihan.
  • Pilihlah teh dan sup panas untuk membantu menghidratkan anda dan pastikan saluran udara anda lembap.
  • Tambah sedikit rempah dan bahan perasa untuk hidangan musim sejuk anda.
  • Jika anda demam atau selsema, jangan lupa sup ayam. Kajian menunjukkan bahawa ia berfungsi lebih baik berbanding cecair panas yang lain untuk mempercepatkan aliran mukus. Perasa tradisional beraroma dalam sup - seperti bawang dan lada - bergerak dalam wap dan membantu membuka rongga hidung yang tersumbat.

Susan Bowerman ialah perunding Herbalife.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 16:44:05 | NAMP2HLASPX04