Fakta mengenai Lemak

By Louis Ignarro, Ph.D.
Print
facts_on_fat

Walaupun anda mungkin telah diajar sebaliknya, lemak sebenarnya boleh menjadi baik untuk anda. Malah, terdapat lemak sihat dan lemak yang tidak sihat dan mengetahui perbezaannya adalah penting untuk kesihatan anda. Berikut ialah panduan yang mudah digunakan untuk akan membantu anda memahami perbezaan antara lemak.


Lemak tidak tepu (monotaktepu dan Politaktepu)

Lemak monotaktepu

Lemak monotaktepu berbentuk cecair pada suhu bilik tetapi menjadi keras apabila disejukkan di dalam peti sejuk. Ia pada amnya dianggap lemak sihat dan didapati terutamanya dalam sumber tumbuh-tumbuhan seperti kacang dan avokado, serta zaitun, kacang tanah dan minyak kanola. Seperti semua lemak, lemak monotaktepu berkalori tinggi. Jika anda meningkatkan jumlah lemak monotaktepu dalam diet anda, berjaga-jaga dengan pengambilan keseluruhan anda untuk menguruskan berat badan anda.

Lemak politaktepu

Lemak politaktepu boleh berbentuk sama ada cecair atau lembut pada suhu bilik, dan ditemui dalam minyak tumbuhan seperti minyak safflower, bunga matahari, jagung, flaxseed dan kanola, serta dalam makanan laut. Lemak politaktepu termasuk Asid Lemak Perlu (EFA) Omega-3, Omega-6 dan Omega-9. Di samping menyediakan tenaga, EFA adalah sebahagian daripada struktur setiap sel dalam badan kita. Kita memerlukan EFA untuk mencapai dan mengekalkan kesihatan jantung, ia juga penting untuk fungsi otak, mata, kulit, sendi, rambut dan sistem imun yang sihat. Untuk menambah pengambilan Omega-3 yang menggalakkan kesihatan cubalah Herbalifeline® and Tri-Shield® daripada Herbalife. Ingat bahawa lemak politaktepu juga berkalori tinggi. Jika anda meningkatkan jumlah lemak politaktepu dalam diet anda, ingat tentang pengambilan keseluruhan anda untuk menguruskan berat badan anda.

LEMAK TEPU

Lemak tepu berbentuk pepejal pada suhu bilik dan sering ditemui dalam produk makanan haiwan termasuk susu, telur, daging, dan mentega. Sesetengah produk tumbuh-tumbuhan seperti kelapa sawit, kelapa dan minyak isirong sawit juga berbentuk tepu. Lemak tepu bukannya tidak sihat, tetapi lebihan lemak ini dalam diet meningkatkan tahap kolesterol di dalam aliran darah.

LEMAK TRANS

Lemak trans tereka bentuk secara kimia, dengan mangkin logam seperti nikel, pada suhu yang sangat tinggi. Walaupun sesetengah mungkin kelihatan cecair, ia mengekalkan strukturnya untuk jangka masa yang lama (itulah sebabnya rangkaian makanan segera boleh menggoreng makanan di dalam minyak yang sama sepanjang hari). FDA mencadangkan mengawal selia pengambilan lemak trans anda dan menggantikannya dengan lemak monotaktepu dan politaktepu seboleh mungkin. Peraturan label baru memerlukan syarikat untuk menyenaraikan jumlah lemak trans pada label produk mereka.

Tips pantas daripada doktor:

  • Meningkatkan jumlah asid lemak Omega-3 dalam diet anda.
  • Hadkan pengambilan lemak tepu
  • Mengawal selia pengambilan Lemak Trans dan pastikan anda membaca label.

†Hadiah Nobel adalah cap dagang berdaftar Yayasan Nobel.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 15:47:17 | NAMP2HLASPX01