Mengapa SPF harian?

Oleh Penulis Staf
Print
ha-pc-why-spf-daily

OKulit kita ialah organ terbesar badan dan sering paling diabaikan. Ia adalah baris pertama pertahanan kita terhadap pencemaran, sinar ungu ultraungu (UV) radiasi dan faktor persekitaran yang lain.

Regimen kulit biasa yang disertakan dengan pelindung matahari SPF dan bahan antioksida topikal telah terbukti berkesan dalam mengurangkan kesan kerosakan alam sekitar serta membantu melindungi kesihatan kulit.

Cahaya matahari dan Kulit Sihat
Pendedahan singkat di bawah sinar matahari membantu badan secara semulajadi menghasilkan vitamin D. sinar UV daripada cahaya matahari merangsang sintesis vitamin D, yang seterusnya membantu penyerapan kalsium untuk membentuk dan mengekalkan tulang yang kuat.

Pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari tanpa pelindung matahari, bagaimanapun, boleh menyebabkan selaran matahari dan meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser kulit. Sinaran UV dari matahari semakin meningkat di seluruh dunia akibat apa yang saintis sifatkan sebagai lapisan ozon yang semakin berkurangan. Ia menyerang Bumi sama ada sebagai radiasi UV-A atau UV-B (gelombang cahaya ultraungu jangka pendek dan panjang).

Di samping itu, kajian terbaharu menunjukkan bahawa kanser kulit bukan melanoma semakin meningkat dalam kalangan orang dewasa muda, terutamanya wanita. Doktor telah lama menggalakkan perlindungan matahari untuk mengelakkan kerosakan kulit. Pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 15 boleh mengehadkan pendedahan kepada sinaran UV. Bahan antioksida telah dibuktikan membantu melindungi kulit daripada kerosakan yang disebabkan oleh radiasi UV apabila disapu secara topikal. Kombinasi aktiviti bahan antioksida dan pelindung matahari SPF memberi perlindungan kulit yang unggul. Walau bagaimanapun, kerana faktor tambahan yang boleh menyumbang kepada pembentukan kanser kulit, menggunakan pelindung matahari sahaja bukan merupakan satu kaedah tidak mungkin gagal dalam mencegah perkembangan kanser kulit.

Radiant C Herbalife ® Body Lotion SPF 15 boleh membantu mengurangkan risiko kerosakan matahari dan melindungi kesihatan kulit anda. Ia ringan, sesuai untuk pelembab semua bahagian badan dan menyediakan spektrum luas bagi perlindungan matahari dengan SPF 15 serta mengandungi UVA/UVB untuk kulit anda tanpa menyumbatkan liang roma.

Tip Perlindungan Matahari:
• Gunakan pelindung cahaya matahari dengan SPF 15 setiap hari, walaupun pada musim sejuk.
• Ingat untuk menyapu semula pelindung matahari selepas berpeluh dan berenang.
• Hadkan pendedahan matahari dan amalkan mengelakkan matahari (terutamanya pada waktu tengah hari).
• Pakai pakaian pelindung, kaca mata hitam dengan perlindungan UV dan topi yang bertepi lebar.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 15:33:40 | NAMP2HLASPX04