Kesihatan Tulang: Kebenaran Pahit tentang Tulang Rapuh

Oleh Susan Bowerman, MS, RD, CSSD
Print
ha-tn-bone-health

 

Rangka kita kelihatan begitu keras dan tahan lama sehingga sukar untuk percaya bahawa tulang sebenarnya hanya organ keras yang menjalani proses metabolik, sama seperti apa yang terjadi kepada organ-organ lain.

Dalam proses yang dipanggil pembentukan semula, tisu tulang dibina dan dibahagikan sepanjang hayat sebagai respons kepada pertumbuhan, kecederaan dan beberapa faktor lain. Tulang dibina di mana ia diperlukan dan dibuang jika ia tidak diperlukan dalam cara yang berterusan.

Tulang dalam peringkat menumbuh sehinggalah kira-kira kita berumur 30 tahun, masa inilah terjadinya pembentukan tulang. Ini adalah salah satu sebab mengapa mengambil kalsium yang cukup - mineral utama yang disimpan di dalam tulang - adalah kunci dalam tempoh pertumbuhan tulang ini. Apabila banyak kalsium boleh didapati, ketumpatan mineral tulang boleh mencecah kemuncaknya.

Apabila kita menjadi lebih tua, perubahan fizikal dan perubahan diet dan gaya hidup boleh memberi kesan kepada kesihatan tulang dan menukar keseimbangan di antara pembentukan tulang dan kerosakan yang tidak memihak kepada pembentukannya semula. Tidak mengambil kalsium yang mencukupi (atau vitamin D, yang membantu tubuh menyerap mineral), tidak aktif, merokok dan perubahan hormon yang berlaku dengan penuaan, semuanya boleh menjejaskan kepadatan mineral tulang.

Menjaga diet anda, menyekat pengambilan alkohol dan mengambil bahagian dalam aktiviti termasuk mengangkat berat secara berfaedah dan latihan kekuatan, semuanya strategi yang baik untuk menggalakkan kesihatan tulang. Dengan usaha yang kerap, anda akan memberi diri anda peluang yang terbaik untuk memiliki tulang yang sihat!

Susan Bowerman ialah perunding Herbalife.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 16/07/2019 11:13:08 | NAMP2HLASPX03