Kembung usus

Oleh Susan Bowerman, M.S., R.D., C.S.S.D.
Print
Kembung usus

Suka atau tidak, gas usus adalah hakikat hidup.

Setiap orang menghasilkannya - sesetengahnya lebih daripada yang lain - walaupun kebanyakan orang berfikir yang mereka menghasilkan terlalu banyak.

Banyak makanan, seperti kacang atau brokoli, mempunyai reputasi mengandungi gas, tetapi sebenarnya apa-apa makanan yang mengandungi karbohidrat mempunyai potensi untuk menjana gas. Buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin produk dan kacang semuanya mengandungi karbohidrat tertentu - secara teknikal dikenali sebagai oligosakarida - ada yang terelak daripada penghuraian sambil ia melalui saluran penghadaman.

Karbohidrat ini memerlukan enzim tertentu - dipanggil alfa-galaktosidase - untuk membantu dalam penghadaman mereka, tetapi enzim adalah sesuatu yang tubuh manusia tidak boleh hasilkan.

Sehingga kira-kira satu pertiga daripada kanji yang kita makan terlepas daripada proses pencernaan biasa. Jadi, apabila ia sampai ke usus, bakteria yang tinggal di sana mengambil alih - menjamu gula dan kanji kecil dan menghasilkan gas hidrogen dan karbon dioksida.

Kebanyakan gas hidrogen yang terbentuk dalam saluran pencernaan kemudiannya dimakan oleh bakteria yang makan gas. Ia satu perkara yang baik, juga, atau kita akan mempunyai lebih banyak gas daripada lebih kurang satu kuart yang kita hasilkan setiap hari.

Terima kasih kepada tentera bakteria yang berjumlah beberapa trilion ini, kita melepaskan gas kira-kira 15 hingga 20 kali sehari. Jumlah yang kita lepaskan setiap kali lebih kurang sama sahaja, jadi apabila kita rasa kembung secara luar biasa, kita hanya melepaskannya dengan lebih kerap. Kita juga menghasilkan lebih banyak gas selepas makan, dan kurang semasa kita tidur berbanding apabila kita terjaga.

Ternyata bahawa bukan semua orang mendapat gas dari makanan yang sama, dan menghapuskan suspek yang biasa tidak boleh mengurangkan gas bagi semua orang. Memandangkan sumber terkaya karbohidrat ialah buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan bijirin penuh - makanan yang menjadi asas diet yang sihat - menjauhkan diri daripada makanan ini tidak seharusnya menjadi barisan pertahanan pertama dalam usaha untuk memerangi gas.

Sebaliknya, cuba rendam kacang semalaman, kemudian masak ia di dalam air segar keesokan harinya - yang akan mengurangkan jumlah karbohidrat yang sukar-untuk-dicerna dengan tidak memberi kesan negatif kepada nilai pemakanan.

Jika anda selama ini mengelakkan bijirin penuh atau sayur-sayuran yang ""bergas"", cuba makan jumlah yang kecil selama beberapa hari untuk memberikan masa untuk sistem anda menyesuaikan diri.

Perkara-perkara ini harus membantu, tetapi kadang-kadang kita hanya perlu sanggup menahan. Mungkin sedikit ketidakselesaan hanya ""harga gas"" yang kita bayar sebagai pertukaran untuk manfaat kesihatan jangka masa panjang yang akan diperoleh daripada makan diet yang kaya dengan tumbuhan.

Susan Bowerman ialah perunding Herbalife.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 16:26:03 | NAMP2HLASPX01