Berehat Minda

Oleh Luigi Gratton, M.D., M.P.H
Print
ha-tn-unwind-the-mind

Kita hidup dalam dunia yang bergerak pantas. Dari kesesakan lalu lintas kepada tarikh akhir untuk membayar bil, tekanan dialami pada tahap-tahap tertentu oleh hampir semua orang.

Memandangkan mengelakkan tekanan dan kebimbangan sama sekali hampir-hampir mustahil, ia amat penting bagi kita untuk memberi respons dengan cara yang paling sihat dan produktif.

Keadaan tertekan
Penyakit keresahan, sebagai satu kumpulan, ialah penyakit mental yang paling biasa di Amerika. Lebih 19 juta orang dewasa Amerika terjejas setiap tahun dan banyak lagi yang mengalami tekanan setiap hari. Stres boleh menyebabkan perubahan kimia dalam badan yang mempunyai kesan negatif ke atas kesihatan mental dan fizikal. Tambahan pula, tekanan dikaitkan dalam menyebabkan kelemahan sistem imun kerana sifat respons badan. Dalam keadaan tertekan, badan mengisyaratkan pembebasan hormon tekanan seperti adrenalin dan kortisol ke dalam aliran darah. Hormon ini mempercepatkan kadar jantung, membuatkan jantung bekerja terlalu keras. Otot mengetat, tekanan darah meningkat, dan aktiviti otak juga menjadi cepat. Lain-lain simptom fisiologi tekanan termasuklah hiperventilasi, pening, gangguan pencernaan, dan sakit kepala.

Pemulihan dengan Berehat
Bertenanglah. Ada banyak cara mudah untuk menenangkan keresahan akibat tertekan secara semulajadi. Minum 8-10 gelas air sehari dan dapatkan sekurang-kurangnya 8 jam tidur yang nyenyak yang akan membolehkan badan anda berfungsi pada tahap terbaik dan membantu untuk mengurangkan tekanan. Terdapat beberapa teknik kreatif untuk memerangi tekanan, seperti pergi berjalan-jalan, mengamalkan senaman pernafasan, mendengar muzik atau menghabiskan masa dengan rakan-rakan.

Anda juga boleh menguruskan kebimbangan dan tekanan secara semula jadi dengan Relax Now, formula hebat herba yang mengimbangi mood, menaikkan semangat dan menggalakkan perasaan kesejahteraan secara keseluruhannya. Sleep Now mengandungi pokok markisah, melatonin, valerian, hop dan bunga lavender, yang mana semua membantu untuk merehatkan sistem saraf dan menggalakkan tidur malam yang nyenyak. Flavonoid dalam pokok markisah mempunyai kesan yang menenangkan dan sifat-sifat Valerian dan hop membantu untuk mengawal kitaran tidur-jaga. Schizandra Plus mengandungi bahan antioksida yang membantu menyokong pertahanan semula jadi badan terhadap tekanan seperti beri schizandra, Vitamin C dan E, beta karotena dan mineral selenium.

Jadi janganlah tertekan kerana tekanan. Terdapat beberapa cara yang sihat untuk menenangkan hari anda dan berehat mudah pada waktu malam.

Dr Gratton juga berkhidmat sebagai Naib Presiden Hal Ehwal Perubatan dan Pendidikan di Herbalife.

* Kenyataan-kenyataan ini belum dinilai oleh Food and Drug Administration. Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 15:36:11 | NAMP2HLASPX01