Keselesaan dan Kegembiraan - Makanan Kudapan Yang Membuatkan Anda

Oleh Susan Bowerman, M.S., R.D., C.S.S.D.
Print
Comfort and Joy - Comfort Foods to Brighten Moods

Mengidamkan ketenangan? Makanan yang anda pilih untuk menaikkan semangat anda mungkin makanan yang sama yang membuatkan anda berasa tenang sepanjang hidup anda. Makanan yang membuatkan anda berasa tenang - hidangan tradisional, mudah dan biasa dimakan -mengingatkan kita kepada keselesaan rumah.

Kentang lecek, daging cincang gulung, sup atau makaroni dan keju bukan hidangan cerewet atau asing - sebaliknya, ia mudah, memuaskan dan mudah untuk disediakan. Ketagihan kita mungkin wujud sejak zaman kanak-kanak. Jika makanan ini membuatkan kita berasa lebih baik apabila kita berasa tidak seronok, kita mewujudkan hubungan mood makanan yang akan kekal dengan kita seumur hidup.

Selain daripada agak mudah untuk disediakan, makanan yang menenangkan ini biasanya mudah dimakan. Makanan yang hangat, licin dan berkrim menyenangkan - dan ia lebih enak dimakan dengan sudu yang juga berasa selesa di dalam mulut. Salad tidak mungkin, misalnya, berada di bahagian atas senarai makanan yang membuatkan sesiapa pun berasa tenang - salad rangup yang dimakan dengan garpu tidak boleh melawan puding coklat yang diceduk lembut dari mangkuk.

Apabila kita membincangkan makanan yang membuatkan kita rasa selesa, lelaki dan perempuan berbeza seperti Marikh dan Zuhrah. Ada wanita apabila menyediakan makanan merasakan itu sudah cukup melegakan, namun kebanyakan wanita tidak berasa tenang dengan makanan yang memerlukan persediaan yang terlalu banyak. Makanan yang sedia untuk dimakan, memenuhi kriteria untuk yang biasa dan mudah seperti ais krim, coklat atau gula-gula lain - adalah pilihan yang tenang yang paling dicari-cari oleh wanita.

Lelaki pula, lebih suka makanan penenang yang tidak manis - seperti sandwic dan piza (walaupun ais krim berada di kedudukan yang cukup tinggi dalam senarai mereka juga). Bagi mereka, makanan yang memerlukan persediaan lebih menenangkan - orang lelaki mengatakan bahawa makanan ini mengingatkan mereka tentang dimanjakan oleh yang disayangi.

Banyak makanan penenang boleh menjejaskan dengan banyak bajet kalori anda. Jika anda selalu mengambilnya lebih baik jika difikirkan cara-cara untuk mengurangkannya sedikit. Selagi perisa umum dan tekstur makanan asalnya tidak berubah sangat, makanan mungkin boleh menenangkan dan secara munasabahnya menyihatkan pada masa yang sama.

Untuk pencinta ais krim dan puding, versi ringan makanan ini boleh didapati secara meluas, dan yogurt berperisa dengan lelehan sirap coklat mungkin menjadi pengganti yang sesuai. Pencinta pai mungkin boleh memanaskan sos epal di dalam ketuhar gelombang mikro, ditaburkan dengan abuk biskut kraker graham cracker dan taburkan kayu manis.

Makaroni dan keju dalam kotak boleh diringankan dengan mengurangkan jumlah mentega atau sos keju yang disediakan, atau mengacau masuk satu tin tomato stew yang diperasakan.

Meningkatkan jumlah makanan dengan barangan kalori rendah mungkin juga berkesan. Tambah di atas piza beku lada benggala yang dicincang atau bawang sebelum kamu membakarnya, atau lapiskan sandwic sampai tinggi dengan salad, tomato, lada dan timun untuk rasa rangup yang memuaskan.

Akhirnya, mungkin hanya makanan tertentu yang boleh diterima. Untuk sesetengah pihak, bukan sebarang "mi sup ayam" boleh diterima - hanya satu jenama tertentu, atau versi buatan sendiri ibu yang benar-benar menenangkan. Hubungan kukuh kita dengan makanan yang biasa ini mungkin terlalu sukar untuk dipecahkan atau ditukar.

Tetapi jika kita boleh mencari jalan untuk membuatkan makanan ini lebih sihat, tidakkah itu menenangkan?

Susan Bowerman ialah perunding Herbalife.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 15:59:28 | NAMP2HLASPX04