Bemacam-macam Pilihan: Sihat atau Tidak?

Oleh Susan Bowerman, M.S., R.D., C.S.S.D.
Print
Bemacam-macam Pilihan: Sihat atau Tidak?

Sambil anda berjalan di pasar raya, anda mungkin tertarik kepada makanan yang - dengan hanya nama atau rupa sahaja mempunyai "halo kesihatan." Dengan niat baik untuk makan dengan betul, produk yang mendakwa mengandungi yogurt atau teh, atau yang dibuat dengan “bijian sempurna” akan dimasukkan ke dalam bakul beli-belah. Jika keterangan produk cukup untuk mempengaruhi anda, anda mungkin mahu mengambil sedikit masa untuk benar-benar membaca label dan tahu apa yang anda akan dapat. Makanan yang bunyinya sihat mungkin tidak begitu baik sebagaimana yang anda sangkakan. Berikut ialah beberapa makanan yang bunyinya lebih sihat daripada yang sebenarnya:

  • Kek beras disalut dengan coklat atau karamel: kek beras biasa yang diperbuat dengan gandum beras perang yang sihat ialah makanan snek berkalori rendah. Jika ditimbunkan coklat atau karamel, lebih baik anda makan segenggam gula-gula jellybean - yang mempunyai jumlah kalori dan karbohidrat yang lebih kurang sama dan kurang natrium.
  • Wafel yang "diperbuat dengan bijian sempurna": Anda mungkin tidak akan mengoles mentega dan menuang sirap ke dalam mangkuk yang mengandungi "kerepek bijian sempurna" - tetapi jika anda membandingkan fakta nutrisi wafel dan kerepek ini, tidak banyak perbezaannya. Jauhkan diri daripada tepung putih halus dan cari wafel yang diperbuat daripada 100% bijian sempurna. Tuang di atasnya sos epal atau buah-buahan segar dan sedikit serbuk kayu manis.
  • Kismis bersalut yogurt: Jika anda fikir ini adalah cara yang baik untuk makan yogurt dan buah-buahan, fikirkan sekali lagi. Kismis itu mempunyai hanya secubit serbuk dadih dalam lapisan yang kaya dengan lemak. Kalori pada label mungkin kelihatan rendah, tetapi saiz hidangan kecil. Kismis dikira sebagai buah, tetapi kerana ia telah dikeringkan, bahagian tersebut adalah kecil. Kacau kismis ke dalam satu karton yogurt untuk mendapatkan hidangan yang lebih ringan dan sihat.
  • Sandwic tuna: Jangan anggap bahawa ikan ialah makanan yang sihat berbanding daging lain - ia bergantung kepada bagaimana ia disediakan. Sandwic deli tuna biasanya digaul dengan mayones biasa (100 kalori setiap sudu) dan boleh mengandungi sebanyak kalori dan gram lemak di dalam burger makanan segera. Cuba makan ayam belanda tanpa lemak atau dada ayam, atau cuba campurkan tuna dalam tin di rumah dengan keju lembut atau avokado lecek untuk olesan yang lebih sihat.
  • Bar granola: Granola pasti sihat dan mengandungi bijian sempurna, tetapi banyak bar granola mempunyai sangat sedikit tepung bijian sempurna dan banyak gula. Anda sebenarnya lebih baik makan dua atau tiga bar buah ara - sekurang-kurangnya anda mendapat sedikit buah-buahan.
  • Kerepek yang diperbuat daripada buah-buahan atau sayur-sayuran: Hanya kerana kerepek itu diperbuat daripada epal dihiris, ia masih digoreng di dalam lemak, jadi ia memang banyak kalori. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar - sebagaimana yang ditentukan oleh alam semulajadi - dan puaskan keinginan anda untuk sesuatu yang masin dan rangup dengan segenggam kacang atau kraker 100% bijian sempurna.
  • Minuman teh botol: Teh yang dikembangkan daripada beg atau daun di rumah ialah minuman sihat, tetapi ia tak sama dengan minuman teh botol yang "bermula dengan" teh dan berakhir dengan perisa tambahan dan gula. Dan kebanyakan minuman teh datang dalam botol 16-auns - yang dengan rasminya bermakna, dua hidangan. Dengan kalori dan gula digandakan seperti yang disenaraikan pada label, anda mengambil hampir satu pertiga cawan gula dengan setiap botol. Kembangkan teh anda sendiri dan maniskan ia sedikit untuk memberikan ia rasa.
  • Mufin: Dalam banyak kes, anda juga mungkin makan satu pakej kek snek untuk sarapan pagi. Banyak mufin yang dibeli di kedai sarat dengan lemak dan gula - dan ia memang besar, selalunya 6 auns atau lebih kurang. Pada kira-kira 100 kalori bagi setiap auns, satu mufin besar (yang mengikut label, mungkin dua hidangan) boleh merosakkan anda. Mufin bran mudah dibuat di rumah (di dalam tin bersaiz kek cawan) untuk sarapan yang sihat.

Susan Bowerman ialah perunding Herbalife.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 15:44:34 | NAMP2HLASPX01