Pemecah Tahap Mendatar

Susan Bowerman, M.S., R.D., C.S.S.D
Print
plateau_busters

Seperti kematian dan cukai, orang berdiet yang berpengalaman tahu tahap mendatar mengurangkan berat badan tidak dapat dielakkan. Tidak kira bagaimana bagusnya usaha diet dan senaman menunjukkan hasil pada mulanya, nampaknya akan ada peringkat di mana - tidak kira apa yang kamu lakukan - kehilangan berat badan berhenti.

Gangguan dalam kemajuan anda mengecewakan, tetapi memahami mengapa ia berlaku akan membantu anda memikirkan cara terbaik untuk menggerakkan ia semula.

Apabila anda mengurangkan pengambilan kalori anda, badan anda menganggap bahawa makanan semakin sukar didapati. Jadi ia melakukan apa yang ia diprogramkan untuk buat - menjimatkan kalori dengan melambatkan kadar di mana anda membakarnya. Hasilnya, kadar metabolisme rehat - kalori yang anda bakar setiap hari hanya untuk meneruskan fungsi proses biasa tubuh - mula turun.

Juga, kadar metabolik rehat anda merupakan kira-kira 75 peratus daripada semua kalori yang anda bakar setiap hari dan ia ditentukan, sebahagiannya, melalui saiz badan. Jadi ia masuk akal bahawa apabila berat badan anda jatuh, kadar metabolisme anda juga akan turun.

Untuk menghilangkan satu paun dalam masa seminggu, anda perlu mengambil kurang 500 kalori sehari daripada yang anda perlukan. Sambil anda mengurangkan berat badan, kalori anda juga perlu dikurangkan, anda perlu sama ada membuang lebih banyak kalori daripada diet anda atau meningkatkan kadar senaman anda - atau kedua-duanya - untuk mengekalkan “jurang” 500 kalori itu.

Berikut ialah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan apabila anda sampai ke tahap mendatar:

  • Cuba menggunakan diari makanan untuk mengesan pengambilan kalori anda. Anda mungkin lebih berhati-hati apabila anda memulakan diet anda - menimbang dan menyukat semua yang melalui bibir anda - tetapi anda mungkin tidak begitu tepat seperti dahulu.
  • Pertingkatkan aktiviti anda, terutamanya senaman kekuatan. Sebagaimana anda membina otot, kadar metabolik berehat anda akan meningkat. Jika anda pernah bersenam selama beberapa waktu, anda mungkin berada dalam keadaan yang lebih baik - jika anda tidak meningkatkan intensiti aktiviti anda, anda tidak mungkin akan membakar kalori sebanyak mana sebelum ini. Menambah beberapa aktiviti baru kepada senaman anda, meningkatkan intensiti, dan mengangkat besi.
  • Cuba gantian hidangan untuk satu atau dua hidangan untuk membantu anda kekal dalam had kalori anda. Shake protein - yang dibuat dengan jumlah tertentu susu atau susu soya, serbuk protein dan buah-buahan - membuang teka-teki mengira kalori kerana anda tahu dengan tepat apa yang terkandung di dalamnya. Cuba untuk menggantikan dua hidangan sehari untuk sementara waktu, makan hidangan ketiga yang menyihatkan, dan tambah dengan snek yang terdiri daripada makanan protein, sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Pertimbangkan bahawa anda sebenarnya mungkin telah mencapai berat badan yang sesuai. Jika boleh, periksa komposisi badan anda. Otot “lebih padat” dan mengambil kurang ruang daripada lemak badan - jadi jika anda mempunyai lebih otot berbanding orang biasa, anda mungkin lebih berat daripada yang anda sangka. Tetapi jika lemak badan anda berada dalam julat normal, maka anda mungkin tidak mempunyai banyak - jika ada pun - berat tambahan untuk dibuang.

Susan Bowerman ialah perunding Herbalife.

Herbalife adalah Ahli Berbangga dengan Persatuan Jualan Langsung dan Penandatangan DSA Kod Etika


ms-MY | 19/08/2019 15:20:09 | NAMP2HLASPX01